Tips för att få fart på träningsmotivation efter semestern!

Hej, många av er har fortfarande semester och för vissa börjar semestern närma sig sitt slut. Kanske några av er fortfarande inte ens har påbörjat semestern? Och för er som är mitt i så har förhoppningsvis semesterlugnet infunnit sig och om det närmare sig slutet så kanske upptrappningen för att börja jobba igen har börjat. Men innan dess kanske du hinner fundera lite på vad du vill uppnå med din träning efter semestern? För det är nu det skall ske, eller hur? Här följer några tips på hur du skall få fart på din träningsmotivation! 

 

  1. Så vad vill du med din träning? Om du inte har någon plan / mål, då blir det både svårt att både komma igång och hålla igång när det blir tungt och du har svårt att hitta rätt och rolig träningsform. Det behöver ju inte vara krånligare än att – jag skall klara av att springa 2 km eller jag skall klara koregrafin på danspasset eller jag vill träna 2 ggr i veckan regelbundet till att jag vill springa ett maraton eller göra Svenska Klassikern. 
  2. Sätt inte för höga krav på dig själv och din träning! Många börjar träna med otrolig intensitet, som det sedan inte går att hålla eller att det bara inte blir kul eller att du skadar dig. Sätt istället rimliga mål; tex träna 2 gånger i veckan och håll det och bygg på allt eftersom. 
  3. Inse att träning tar tid och blocka av tid, som du håller! För så är det! Även om du tar ett 30 eller 45 minuters pass så skall du till gymmet, byta om, träna, duscha, byta om och sedan till jobbet / hem igen. Det går inte att hinna allt, kanske fikan med kompisen får vara? Och har du bokat ett pass, gå, bara gå… Jag har själv varit där och kommit in i en ond cirkel med att bara boka av, för alltid var det något som kom ivägen tills jag sa till mig själv, stopp och belägg. Vem prioriterar jag egentligen? Och vips (tja nästan i alla fall) var den onda cirkeln bruten!
  4. Hitta en träningsform som är rolig, och kombinera! Visst måste det vara kul att träna, men inse också att det inte alltid är kul, men 80% av tiden skall vara kul!! Och nöjd dig inte med en träningsform, kör ett par. Visst är det så att man blir bra på det man tränar, men kombinera så blir du ännu bättre. 
  5. Hitta din favoritinstruktör! Detta har genom åren varit min absoluta motivation! Allt från dans, dansstep, spinning som box och bodypump. Utan alla fantastiska insruktörer genom åren hade jag inte fortsatt att träna. Och ja, olika pass för olika tider / epoker i mitt liv. 
  6. Hitta en kompis att träna med! Bra när du vill komma igång, att växeldra är perfekt! Sedan när du väl har kommit igång så kan det ibland vara lättare att köra själv, anpassat efter dina mål och dina tider när du kan träna. 
  7. Ge dig själv en paus! Nog så viktigt så här på sommaren, eller om helt enkelt livet tar över. Ta paus från träningen istället för att ha dåligt samvete för att du inte tränar. Det kan göra susen för motivationen. Men sätt upp en målbild för när du skall börja igen, så att inte tiden bara rinner iväg och veckor blir till månader. Vi var och tränade på gymmet idag efter en månads paus, och vad kul det var att komma tillbaka! Lusten liksom sprudlade… Visst syns det på bilden ovan, hehe?
  8. Ge dig själv en extra push på egna pass med musik! Ännu en motivationshöjare och gör en egen spellista. Och krångla inte till det. Gör en ny spellista och när du hör ett bra låt, lägg till den där och då. Vänta inte. 
  9. Låt det ta tid! Låter trist och tråkigt men är ack så sant! Men när du väl inser att både träning och resultat tar tid, då får du en helt annan inställning till träningen, och målsättningen för den, och resultaten börjar komma. 
  10. Och sist men inte minst, skriv träningsdagbok! Kul att hålla koll på träningen. Se resultat och hur regelbundet, eller inte regelbundet som du faktiskt tränar. Se hur du blir starkare, snabbare eller uthålligare. 

Min träningsdagbok, av det lite lyxigare slaget, som jag använder för att det är skönt att inte vara så digital i allt. 
Lycka till och hoppas att dessa råd ger dig motivationen till att äntligen få till en regelbunden träning! Kram Catharina 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.