Så föryngrar du huden med tio år!

Hej, visst låter det rubriken spännande? Men hur? Med 30 minuters träning två gånger i veckan! 

Hej, visst låter det rubriken spännande? Men hur? Med 30 minuters träning två gånger i veckan! 

Överläkaren Anders Hansen skriver i en artikel i Svenska Dagbladet att detta är möjligt! Han har tagit del av en forskningsartikel där drygt 20 person i 60-årsåldern har under tre månader träna 30 minuter, två gånger i veckan. De har blivit andfåtdda och svettiga, så mer träning än motion (som jag skrev om här). 

Och studien visar att dessa individer har efter tre månaders träning fått yngre hud, mycket yngre, upp till 10 års föryngring. 

Man har i studien före och efter de tre månaderna tagit hudprover från ”icke solbelyst hud” (mao rumpan), och dessa resultat har sedan analyserats. Enligt artikeln tittade forskarna ”…på hur tjocka hudlager var, hur mycket kollagen (ett protein som ger stadga i olika typer av vävnad) och hur mycket mitokondrier, ett slags ”kraftstationer” i kroppens celler, som hudcellerna innehöll. Allt detta är sådan som påverkas i huden när vi äldras”. 

Så enkelt, och faktiskt billig, eller hur? Och effekten på huden låg på en sådan nivå att inga krämer i världen kommer i närheten av motsvarande resultat. 

Och fysisk aktivitet har även positivt påverkan på åldrandet generellt, kreativitet, koncentration och stresstålighet. 

Så nu har vi alla ännu en morot till att ge oss av att träna, och 30 minuter två gånger i veckan, är överkomligt, eller hur? Så planera in detta redan från nästa vecka, och tänk på resultaten!

Kram från ett solvarmt alperna! Catharina

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras