no pain no gain!

no pain no gain

No pain no gain, visst har du hört det uttrycket tidigare? Med andra ord, att man behöver utmana sig själv att ta i det där extra som man inte tror att man klara eller orkar, för att komma till nästa nivå. Detta gäller inte bara inom träning utan också livet i stort, som t.ex på jobbet, när man pluggar eller med vänner.

I onsdags förmiddag var jag på träff med bloggänget på Sporthälsa och vi tränade på CrossFit Södermalm.  En helmysig förmiddag med frukost, lunch, träning och samkväm. Första gången jag träffade min duktiga bloggkollegor. Och första gången jag tränade ett riktigt CrossFit pass, och det gav mersmak.

No pain no gain

Och oj, vilken träningsvärk jag fick!!! Just nu känns det mer som ”pain” än som ”gain”.

Varför får man träningsvärk?

Vi vet inte riktigt vad det är som händer i kroppen när vi har träningsvärk. Men forskarna börjar vara överens om vilken typ av belastning som skapar träningsvärken. Det är när muskeln förlängs under belastning, det som kallas den excentriska rörelsen, som får vi träningsvärk. Som att bromsa en rörelse som i nedåtfasen i en knäböj. Och det gjorde jag många!!!

Är träningsvärk ett kvitto på att man har tränat hårt?

Nej, träningsvärk har ingenting med träningseffekten att göra, du kan alltså ha tagit i och presterat till max utan att känna något. Det verkar vara väldigt individuellt vad man känner, vissa mycket och andra ingenting.

Är träningsvärk bra eller dåligt?

Man har kommit fram till att det inte varken bra eller dåligt! Däremot kan det fördröja återhämtningen och eventuellt minska prestationen de närmaste dagarna då man inte kan träna på samma nivå som tidigare pass just pga träningsvärken.

Men som sagt var, min träningsvärk börjar minska, men känns fortfarande. CrossFit gav mig mersmak och är något som jag skall kolla upp, och tyckte att det var kul träningsform.  Och en motivator för hur jag ligger till i min vanliga styrketräning.

Ha en riktigt skön helg! Kram Catharina

Bilder från Pinterest.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras