Träning är bra för allt! Varför är vi då så få som tränar?

Varför är vi så få som tränar?

Hej, har funderat ett tag på varför vi är så få som tränar regelbundet, eller har det som en livsstil, när all forskning pekar på att det bara är fördelar med att träna. Och visst är det så att det inte är överträning som är problem i västvärlden utan att man inte tränar alls. Snarare ännu värre, att flertalet människor inte överhuvudtaget har någon vardagsmotion att tala om.

Varför är det så om det nu är så bra att träna / röra på sig?

 Ja, det har jag funderat på ett tag. Och jag tror att det finns flera anledningar som samverkar:

  1. Det är jobbigt att träna
  2. Det tar tid att träna
  3. Det är inte kul att träna
  4. Det är för dyrt att träna
  5. En skada gör det inte möjligt att träna längre

Och ja, i tidperioder, tror jag absolut att man får lov att acceptera att en eller flera av dessa anledningar påverkar träningen. Och jag är också av åsikten att det ibland kan vara bra att ta, eller tillåta sig, en helt träningsfri period.

Men grunden för alla människor, gammal som ung, är att ha vardagsmotion och/eller träning som en bas i livet. På samma sätt som att vi t.ex tvättar håret tre gånger i veckan. Så tyvärr är alla anledningar som jag har listat ovan inte någon ursäkt. Jag är ledsen för det. Varken för dig eller för mig!

Men kanske är det så att vi som läser Sporthälsa är fel målgrupp för denna fråga?

För läser du och jag Sporthälsa så är vi ju intresserade av träning, och tränar också. Men vi kanske skall försöka att få med oss en i vår vänkrets, som idag inte rör på sig något särskilt, och hen att börja, så sakteliga. Tänk det vore ju något stort!!! Kanske en framtida träningskompis? Vem skulle du vilja börja med?

Kram Catharina

 

2 kommentarer
  1. Och…jag tror också att en annan/ytterligare anledning kan vara att de inte tycker om sig själva. Att inte träna blir ett sätt för dem att kontrollera att de inte ska tycka om sig själva. Dvs inte göra något som de egentligen vet är bra för dem, men de gör just inte detta för att kunna fortsätta tycka illa om sig själva. Eller inte tycka om att vara i sin kropp.

    Jobbig känsla det där att inte tycka om sig själv….
    Jag brukar fråga klienter som jag coachar hur det känns att vara dem själva just nu idag. Just för att få igång en reflektion kring känslan av att vara i deras kroppar med deras tankar och känslor där och då.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras