Min vilopuls – vilken är din?

Hej, långhelg för många och tyckte att denna bilden fick representera försommar, långhelg och vilopuls. Det är min yngsta dotter Gaby som sitter och väntar på Byfjorden, en båt  som utgår från Uddevalla. Här är vi på  väg till Käringön. Osäker på året men vet att det var i början på 00-talet. Och hon fyller dessutom år på fredag, 24 år. Hurra!! Hurra!!

Skrev ju om puls, i detta inlägget. Och tänkte nu komma tillbaka till just vilopulsen.

Vilopuls

Vilopulsen visar hur du mår och hur effektivt hjärtat pumpar ut blod i din kropp. Den varierar också mellan olika åldrar, kön och hur vältränad du är. Och pulsen variera dessutom mycket från person till person. En normal puls kan ligga mellan 60 – 80 slag / minut.

Bra med låg vilopuls

Att kontrollera och hålla nere vilopulsen kan kraftigt minskar risken att dö i hjärtinfarkt. Och detta är ju tyvärr verklighet och har bara de senaste veckorna hört om flera bekanta som hastigt avlidit i 50-årsåldern.

En norsk studie från 2010 visade att fysisk träning ger mer effekt än vad man tidigare trott. Den slog bland annat fast att risken att dö av bland annat hjärtinfarkt och kärlkramp ökar med 18 procent för varje tio slag högre vilopuls.

Ännu en anledning att träna – och en viktig en!

Det verkar finns en aldrig sinande källa av fördelar med att träna. Helt otroligt faktiskt. Och här är ännu en; du sänker din vilopuls genom att träna.

Hur att mäta din vilopuls

  1. Manuellt – Du gör det enklast direkt på morgonen. Mät din puls antingen på handleden eller på halsen. Undvik att använda tummen då du har en egen stark puls där. Mät under 30 sekunder och multiplicera med 2.
  2. Appen Instant Heart Rate – kul app men kanske lite mycket reklam. Men enkelt att mäta genom att sätta sitt finger mot kameran på mobilen.
  3. Din pulsklocka – följ anvisningarna.

Så min vilopuls? 

Jo, den var finfina 62 slag / minut, eller snarare UTMÄRKT!! Det känns bra. Kolla in tabellen här för olika åldrar och för män respektive kvinnor.

Så med det önskar jag dig en fantastisk Kristihimmelfärdshelg!!! Kram Catharina

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras