Åka skidor i alperna? Här är bästa guiden för när att åka!

Bästa tiden att åka till alperna

Hej, åka skidor till alperna? Här har du bästa guiden!!

Kanske har du redan bokat årets skidsemestern? Den populäraste veckan på året; nyårsveckan strax slut. Här snöar det i massor. Vi har fått typ två meter snö sedan i onsdags och ytterligare över två meter kommer i helgen. Men perfekt för skidåkning!!

När det gäller skidsemester, som all annan semester, är vissa tider bättre och sämre än andra samt beroende på vad man har för möjligheter att ta semester. Har man barn i skolåldern är det svårt att komma iväg på andra tider än just loven, men då får man göra det bästa av situationen. Men här följer en liten miniguide om hur det ser ut över vintersäsongen. 

Bästa tiden att åka till alperna

De absolut populäraste veckorna!

Nyår! Den absolut populäraste veckan på hela året. Mao fullbokat ett år i förväg, fullt i backar och på restauranger samt köer överallt. Och den dyraste veckan av alla! Vädret kan växla med allt från kallt och snö till mildare temperaturer och soligt.

Februari = sportlov! Alla länder i Europa har sportlov från vecka 5 till vecka 9, eller vecka 6 till 10, beroende på hur de lägger upp skolloven i andra länder. Dessa veckor är alltid populära och det är fullt upp i backarna med bl.a. skidskolor med alla barn. Vädret växlar även dessa veckor så svårt att ge några guidelines.

Fasching = party! I Europa firar man Fasching, mao festival. Den mest berömda är väl festivalen i Venedig. Vi i Sverige firar Fettisdagen på just Faschingtisdagen, så hemma semlor istället för party. Denna veckan flyttar sig efter påsken och i år är den vecka 10.

Och åker man dessa veckor så rekommenderar jag kolla in mina tips imorgon, för att få ut det mesta av skidsemestern. Och dessutom att ta lunch tidigt, så kan ni få riktigt bra åk när alla skidskolor tar lunch mellan typ kvart i tolv till ett, då det oftast då blir lite tommare i backen.

Bästa tiden att åka till alperna

De perfekta veckorna för skidälskaren!

Januari = efter trettonhelgen och före sportlov!  Dessa tre veckorna är den absolut bästa tiden för den som älskar att åka skidor. Det snöar oftast rikligt men likväl kan det vara strålande sol och klarblå himmel. Tomt i backarna, perfekt off-pist och inga köer någonstans. Och boende mm är betydligt billigare än veckorna ovan. Tidigare kallades denna veckan för ”hålet” av de som lever på turistnärning, då det oftast var helt tomt på gäster just dessa veckor, men man börjar upptäcka dem och alla dess fördelar.

Bästa tiden att åka till alperna

De perfekta veckorna för skid- & solälskaren!

Mars! Bästa månaden för bra skidåkning och sitta och hänga i en solstol. Det kan snöa, oftast kommer en hel del snö i slutet på mars. Men oftast är det strålande sol och blå himmel. Färre i backen, speciellt under veckodagarna. Under helgerna kommer många som bor i områdena i närheten för att åka skidor så då fylls backarna och restaurangerna på. Priserna är ungefär som i januari men med lite mer folk i backen.

Bästa tiden att åka till alperna
Vår backe i Flachaus skidområde

De perfekta veckorna för solälskaren!

Påsk! Ligger påsken sent så kan det vara en risk att man egentligen bara kan åka riktigt bra fram tills lunch, sedan blir det för varmt så snön blir slask. Men som jag skrev ovan, kommer det nästan utan undantag, alltid mer snö i slutet på mars så det brukar inte vara några problem med snötillgång. Om nu inte påsken ligger i slutet på april, då kan det vara lite av en risk för lite snö men frisk alpluft finns ju alltid. Men då temperaturen uppe i backarna kan bli upp till +15 grader så är det bättre att sitta och sola på i solstol. Priserna går ner ytterligare och oftast mindre folk än i mars.

Hoppas denna guide ger vägledning för vad ni är ute efter. Kram  Catharina

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras