Hej, efter att ha varit ute och rest nu i juni så inser jag hur svårt det faktiskt är att äta nyttigt när man är på resande fot. Eller snarare vilken självdisciplin man måste ha! Det känns nästan ibland som en omöjlighet att hitta något nyttigt att äta. Om man som jag inte heller tål flertalet frukter och inte heller en del grönsaker som morötter mm, blir det extra krångligt. Eller man måste planera väl.
Många frestelser
Under mina veckor i Stockholm, då det väl är mer fest än vardag, vet jag inte hur många gånger jag behöver tacka nej till bröd, sötsaker och godis. Och nu i Bosnien och Sarajevo är det bröd, bröd och bröd överallt. Vitt, tjockt och nybakat. Till frukost, till lunch men då som pita (fyllda pajdegsrullar med potatis, ost eller köttfärs) och kanske till middag cevapici med lepinja (typ små runda köttbullar i prinskorvformat) med stora nybakade bröd. Däremellan trugas det baklava eller andra söta bakverk.
Nyttiga alternativ?
Allt jättegott i sig, men när det inte finns så mycket alternativ (eller inga) ja då bryts mitt motstånd till slut ner, och jag mumsar i mig allt med god aptit. Försöker att begränsa, vilket funkar hyfsat.
Men vet också att jag kommer hem till mitt gröna te, min kefir, min hemmagjorda granola och mina hemmagjorda smothies (recept kommer i veckan). Och att det inte gör något då det gäller ett begränsat antal dagar, vilket gör att jag kan hantera det.
Självdisciplin?
Men inser så här i efterhand varför jag faktiskt sakta men säkert gick upp i vikt, från år till år tidigare. Reste ju mest hela tiden och däremellan stressad som bara den. Naturligvis hade det med vad jag åt, men också hade det med åren att göra, läs här. Och både med planering och självdisciplin.
Och nu känns det bra att få återgå till den mat som min kropp mår bra av, och att vara lite återhållsam.
Vad tycker du? Tycker du också att det är svårt att äta bra när du är ute och reser? Vore kul att höra lite om dina tankar.
Kram Catharina