Våren är här! Atjoo, atjoo – prosit!

Våren är här! Atjoo atjoo prosit!

Hej, våren är här! Idag har vi haft fantastiska 18 grader och stålande sol. Regn imorgon men sedan en hel lång helg med sol, blå himmel och massa skidåkning. Sista åken för oss här i ”vår” skidsystem då de stänger på söndag. Men vi räknar dock med att kunna åka i några veckor till i kringliggande system.

Våren är här, eller?

Just nu är vi mitt emellan årstider med både skidåkning och såpåss varma dagar att vi funderar på att plocka fram våra mountainbikes för att köra lite landsväg. Men vi räknar kallt med att det kommer bakslag, med andra ord mer snö. För det gör det alltid här hos nere i alperna.

Och visst är det härligt och fantastiskt att våren är här eller? Jo visst är det det med ljuset, värmen och spirande grönska MEN om man har allergiska besvär som jag så är det lite tudelat!

100% björkpollenallergiker!

Jag är en 100% björkpollenallergiker! Fick allergin först när jag var över 40 år och har under åren fått mer och fler korsallergier såsom kärnfrukter (mao alla frukter som man älskar såsom äpplen, päron, persikor, körsbär, plommon mm mm), nötter, rå potatis (japp) och kamomill som i kamomillte (som jag upptäckte häromdagen).

Allt ovan, tja förutom björkpollen då, kan jag äta i tillagad form men smothies, juicer och sallader ute på stan är det nästan bara att tacka nej till då det för det mesta ingår äpple, eller har spår av äpplen.

Våren är här! Atjoo atjoo prosit!

Stress påverkar också ditt motstånd!

Hade tidigare ett mycket stressigt liv / jobb och under en period var min allergi bedrövlig.  Jag reagerade på allt; rött vin, vitt vin, mat mm mm Och gjorde en stor allergitest och det visade sig att jag reagerade på ALLT. Japp, till och med det negativa testet, mao vattnet… Så stress, inte bra!

Allergichock

Fick för några år sedan en allergichock så att jag behövde åka med ambulans till akuten. Drack en smoothie efter ett tufft träningspass och det gick inte bra! Tur att min yngsta dotter var hemma och kunde ta emot akutteamet och följa med mig för att hålla mig sällskap.

Våren är här! Atjoo atjoo prosit!

Vad gör jag då för att minska på besvären?

  1. Äter allergitabletter regelbundet och har precis börjat.
  2. Har alltid med mig både näs- & ögonspray om symptomen skulle bli besvärande
  3. Har koll på pollenhalterna i luften – finns flera bra appar
  4. Tränar lite mer inne (tyvärr) än ute de dagar som har hög pollenhalt
  5. Äter inga av de livsmedel som jag inte tål, för att inte trigga allergin mer
  6. Undviker att skaka sängkläder och att hänga ut dem
  7. Byter sängkläder ofta och framförallt örngottet
  8. Städar hemma lite extra noggrant och undviker att öppna fönstren de dagar som har höga pollenhalter
  9. Tar inte in björkris och videkvistar
  10. Försöker sova så mycket som jag kan för att inte slita på kroppen, då man blir trött, supertrött av allt pollen.

Så atjoo, atjoo, prosit!! Men trots det så älskar jag våren men kan inte njuta av den till 110%, men ibland får 100% räcka alldeles tillräckligt!

Hur du också någon allergi? Vad gör du och hur känner du dig? Har du några andra bra råd, som jag har glömt? Kram Catharina

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras