Diagnos: Central Spinal Stenos

Central Spinal Stenos

Hej, så då har jag  fått min diagnos: Central Spinal Stenos som förvärras av artros. ÄNTLIGEN har jag fått reda på vad som har gjort så ont under flera år. Gjorde en magnetröntgenundersökning när jag var hemma senast. Tydligen framgick detta på min första magnetröntgenundersökning som jag gjorde för fem år sedan, men det uppmärksammades inte.

Vad är Central Spinal Stenos?

Spinal stenos betyder förträngning i ryggradskanalen. Detta uppkommer som ett led i degenerativa förändringar (åldersförändringar) och leder till att nerverna i spinalkanalen (ryggradskanalen – där ryggmärg och nervrötter finns) får mindre plats och utsätts för visst tryck (nervkompression). Orsaken till detta är att diskarna (mellankotskivorna) sjunker ihop och att det blir ben-nybildning runt diskarna och mellankotlederna. De typiska besvären av spinal stenos är tilltagande besvär från benen vid gång, både i form av smärta, tilltagande svaghet och dålig styrsel i benen. (källa: Spine Center), Så allt vad jag har haft och som har hindrar mig från att både springa, hoppa och promenerar mer än typ 1 km.

Och nu?

Jag kom upp ur sängen efter nio dagar, i början fullproppad med smärtstillande men det de senaste dagarna helt utan. Men vi har haft familj (min barn, mina ex-svärföräldrar samt min ex-man med familj) på besök samt kompisar i våra stugor. SÅÅÅÅ det har varit lite svårt att ta det lugnt då den naturliga samlingsplatsen har varit hemma hos oss, och sedan idag är jag sängliggandes igen. Kan inte röra mig… och är rädd att röra mig för de tusen knivarna som skär in i ländryggen… Tur jag hade smärtstillande hemma så nu fullproppad igen…

Ryggoperation, jo förmodligen

Sedan blir det förmodligen en operation i början på januari med efterföljande rehabilitering. Har fått tid för rådgivning hos en ryggkirurg på Spinal Center påföljande vecka. Total läkeperiod beräknas vara ett år. Men jag är ändå glad att jag fått min diagnos och ser fram emot att kunna röra mig igen. På riktigt!

Så denna skidsäsongen tog slut innan den ens började…

…tyvärr. Säsongskortet är inlämnat och jag får titta på skidåkarna via vårt köksfönster. Men nästa säsong är jag åter tillbaka. Och springa? Ja, hoppas lite försiktigt. Långpromenader? Ja, absolut!

”Träning genom livet”är verkligen mitt devis.

Ha en fint nyår och från imorgon finns jag på Sporthälsas InstaStory. Säkert lite annorlunda beroende vad som händer med min rygg… Kram Catharina

2 kommentarer
  1. Har opererats för detta 2014, skulle göra om det igen imorgon om det skulle behövas. Livet är för kort för att ha ont. Men skynda långsamt efter operation. Lycka till!

    1. Hej Cecilia, och vad skönt att höra! Då vet jag att jag har fattat rätt beslut. Gjorde det ont? Och ja, tror att det är superviktigt att skynda långsamt med rehabilitering, och att se det som en investering för ett mer fullgott liv. Varma hälsningar, Catharina

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras